Travel eat smile & explore

Lifestyle

Tohle je továrna Craig’s, kde se vyrábí ta nejlepší prkna Burtonu

16.1.2018

Tohle je továrna Craig’s, kde se vyrábí ta nejlepší prkna Burtonu

Že prkno už není cool?! Ve vermontském flagship storu a továrně značky Burton Snowboards v Burlingtonu to tak rozhodně nevypadá.

Do dveří právě vstupuje CEO Donna Carpenter, manželka snowboardového krále Jakea Burtona Carpentera, a na všechny se kamarádsky usmívá. Aby taky ne, vše totiž běží podle plánu – společnost i v tomto roce zůstává lídrem snowboardového trhu o velikosti jedné miliardy amerických dolarů.

Uvolněná atmosféra, láska k přírodě a vůbec k samotné značce jsou tu cítit na každém kroku. V obchodě, továrně Craig’s i v open spacu, kde se právě teď navrhuje kolekce nepromokavého oblečení pro podzim/zimu 2020 a kde sem tam proběhne nějaký ten chlupatý mazlíček. Tady totiž mají psi vstup povolen, ostatně jich tu mají registrovaných přesně 132.

Průvodce Todd Kohlman na prohlídce po továrně v Burlingtonu

Je poznat, že Burton není pro zaměstnance pouze práce, ale také životní styl. Ztělesňuje to ostatně průvodce Todd Kohlman, jenž pro značku pracuje už 15 let. Od té doby, co sjel svůj první freeride v „prašanu“ na prkně Burton, věděl, že se sem musí dostat, a to se mu taky podařilo. Začínal jako stážista na recepci a teď má na starosti všechny návštěvníky, kterým s nadšením vysvětluje, jaká prkna má firma v nabídce.

Je jich přesně 49, ale ve vermontské továrně si je bohužel neprohlédnete. Tady se vyrábí jen ta exkluzivní – limitované kolekce Backyard a Family Tree, jež nabízí hned několik modelů pro jízdu mimo sjezdovku, včetně splitboardu, který si můžete při stoupání do kopce rozložit na lyže.

Určitě jste někdy viděli záznam z nějakého snowboardového závodu, Světového poháru či z olympijských her. Tak přesně takoví sportovci, které znáte z videí, tu pracují. Svaly, dlouhé vlasy, vousy, vytahaná košile, kšiltovka a všichni jsou na prkně jako doma, přičemž každý má na starosti jinou vrstvu sendviče.

Sendviče? Tak alespoň popisuje výrobu těchto exkluzivních kousků Todd Kohlman. „Představte si váš oblíbený sendvič. Vyberete si pečivo, maso, zeleninu, zálivku. A přesně tak probíhá výroba těchto ‚limitek‘, které se skládají z několika vrstev – z vrchní vrstvy, kde je umístěný design, laminace, dřevěného jádra, skluznice, bočních výztuh a ocelových hran,“ vysvětluje průvodce a dodá, že nejdražší snowboard neznamená nutně ten nejlepší.

„Je to stejné jako s výběrem masa v housce, ne každému chutná hovězí, záleží na preferencích.“

Přečtěte si více


    Written by:



    Leave a comment

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *